Afrikai sertéspestis – még nem tudni, mikor lesz kész a vakcina

A tudósok továbbra is erősen dolgoznak olyan oltóanyag kifejlesztésén, amely segít megvédeni a világ sertésállományát. A komoly munka viszont csak azután kezdődött, hogy a vírus megjelent Kínában is.

A gazdák már régóta visszatartják az afrikai sertéspestis terjedését a fertőzött állatok karanténba helyezése és leölése révén, ám csak a betegség Kelet-Ázsiába való elterjedése indította el komolyan az oltóanyaggal kapcsolatos kísérleteket.

Az írországi Independent.ie maliciózusan meg is jegyzi: az afrikai sertéspestis megelőzését szolgáló oltás kifejlesztését addig nem tekintették a kutatók kiemelt prioritásának, amíg a betegség tavaly meg nem jelent Kínában, amely a világ sertésállományának felének ad otthont. Azóta más ázsiai országokban is elterjedt, ideértve Vietnamot, ahol a vírus hat hónap alatt 3,7 millió sertést pusztított el. Vietnam és Kína komoly erőfeszítéseket tesz az oltóanyag kifejlesztésére, ám a gyors eredmény elérése is évekig tarthat.

„Mielőtt egy oltóanyag forgalomba kerülhet, nagyszámú, biztonságosan elkülönített sertésen kell vizsgálni, és analizálni kell hulladékukat, illetve tetemüket is. Ez a folyamat két-öt évig tart – mondta Linda Dixon, a londoni Pirbright Intézet vírusos betegségeket vizsgáló biológusa.

Az 1960-as években Spanyolország és Portugália tesztelt egy ilyen oltást az afrikai sertéspestis kitörése után. „Eleinte úgy tűnt, hogy a kezelt sertések jól vannak, de aztán a bőrükön kelések keletkeztek, sőt köszvényesek lettek” – mondta el Jose Manuel Sanchez-Vizcaino Rodriguez, aki a madridi egyetemen az afrikai sertéspestissel foglalkozó laboratóriumot vezeti.

A két ország végül szigorú egészségügyi protokollok bevezetésével, a fertőzött és hordozó sertések karanténba helyezése és leölése révén számolta fel a betegséget.