Afrikai sertésvész: Franciaország is kerítést épít

Franciaország Dániát követően a második EU-tagállam, amely megelőző intézkedéseket vezetett be az afrikai sertésvész kapcsán.

Megkezdődött ugyanis egy 1,5 méter magas vadkerítés építése a francia-belga határ mentén az Ardennek erdejében, miután két, sertésvészben elpusztult vaddisznót találtak Belgiumban. Az építés idejére – elriasztóként – kivezényelték a katonaságot, 200 vadászt pedig azzal bíztak meg, hogy lőjék ki a Belgiumból jövő vaddisznókat, hogy megakadályozzák a francia állomány fertőzését.

Dánia ugyanakkor a Németországgal közös 70 kilométeres határán épít vadkerítést. Az országban ugyan még nem mutattak ki betegséget, de a dán kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a jövedelmező sertésexportjot, ami évente 33 milliárd dán koronát, vagyis 1386 milliárd forintot hoz a konyhára. Ezért például enyhítették a vadászati korlátozásokat, így éjjel-nappal egyaránt vadászható a vaddisznó.

Az 5,7 milliós Dánia gazdasága nagymértékben függ az állattenyésztéstől, hiszen évente 28 millió sertést küldenek a világpiacra.

***

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90