Ag-tech: Európa lemaradt a fejlesztési versenyben

Az Európai Unió mezőgazdasági szektorának befektetési és innovációs kapacitása „veszélyben van” – idézte az EURACTIV.com Luc Vernet-t, a Farm Europe szakértőjét, aki az EU mezőgazdasági ügyeire szakosodott.

Vernet a portálnak elmondta, hogy 2010 és 2014 között több mint 5000 új mezőgazdasági szabadalmat világszerte, azonban az új mezőgazdasági szabadalmak 70 százalékát Észak-Amerikában jegyezték be, Európában pedig mindössze 15 százalékot.

„Az EU-nak támogatnia kell a technológiafejlesztést, hiszen az lehetővé teszi mind a gazdálkodók jövedelmezőségének növelését, mind a környezeti lábnyom csökkentését” – hangsúlyozta a francia szakértő.

Az elmúlt öt évben a francia gazdálkodók egyre inkább használják az úgynevezett precíziós gazdálkodási technológiákat. Ilyen például a francia dróngyártó az Airinov, amelynek kivételes pontosságú trágyaszórója pozitív hatással volt a gazdálkodók jövedelmére és a környezetre egyaránt. Egy hároméves kutatás kimutatta, hogy a búza drónnal való trágyázásának köszönhetően a technológiát használó francia mezőgazdasági termelők nyeresége 69 euróra nőtt hektáronként.

Azonban továbbra is kritikus feladat a megfelelő technológia kiválasztása. Amint egy francia farmer a portálnak elmondta: „lehet bármilyen digitális eszközünk a traktoron vagy a kombájnon, ami rögzíti az adatokat és összeveti a műhold képekkel, és össze is köthetjük a különféle adatszolgáltató eszközöket, de a megfelelő felszerelés kiválasztása komoly gondot jelent a legtöbb gazdának. Nagy a kínálat a piacon, de a kütyük között egyre nehezebben ismeri ki magát az ember.”