Agrártermék offenzívára készül, és EU segélyt kér Lengyelország

A lengyel vidéki fejlesztési miniszter azt akarja, hogy egyes lengyel nagykövetségek mezőgazdasági tanácsadókat alkalmazzanak az agrárexport ösztönzésére.

Jan Krzysztof Ardanowski, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős miniszter elmondta, hogy olyan tanácsadókra gondolt, akik megfelelő szakértelemmel rendelkeznek a lengyel termelőkről, termékeik minőségéről és a szállítási határidőkről, és azokat eljuttatathatják a „Lengyelország mezőgazdasági érdekeinek legfontosabb országoknak”

Ardanowski hozzátette, hogy Lengyelország új piacokat keres, és arra ösztönzi az olyan kisebb termelőket, amelyek nem ismerik a globális igényeket, hogy exportálják termékeiket Afrikába és a Közel-Keletre.

Lengyelország ugyanakkor fel fogja kérni az Európai Bizottságot, hogy segítsen a szárazság által sújtott gazdálkodóknak – közölte a helyi PAP hírügynökség. Varsó egyelőre nem határozza meg, mekkora pénzügyi segítséget kíván, de a PAP hozzátette, hogy ez az összeg euró-milliókra rúghat, bár a gazdálkodók által elszenvedett veszteségek értékelése még mindig folyamatban van.

A minisztérium szerint eddig több mint 66 300 gazdaság szenvedett kárt a szárazság a forróság miatt.