Agresszív kártevő a foltosszárnyú muslica

Az aranyszínű sárgaság mellett egy újabb, szőlőt és ezúttal a bogyós gyümölcsűeket is érintő újkori fenyegetés jelent meg hazánkban. A foltos- avagy pettyesszárnyú muslica (drosophila suzukii) vírusszerűen terjed, más muslicákkal ellentétben nem csak a rothadó, ecetesedő, hanem az érésbe lévő gyümölcsökbe is belerakja a petéit. Egy gyümölcsbe több nőstény is petézhet. A gyümölcsök nem mindig mutatják a károsítás tüneteit úgyhogy alapos körültekintésre van szükség.

A kártevő előfordulását 2008-ban jelezték először Európában és Észak-Amerikában. Első hazai példányát a Növényvédelmi Intézet munkatársai találták meg 2012-ben a Balaton déli partján.

Gyakorlatilag valamennyi vékony héjú bogyós növény termése táplálékául szolgálhat számára. A megtermékenyített nőstény felkeresi az érő gyümölcsöt, fűrészes tojócsöve segítségével felszakítja annak héját és belepetézik.

Mit tehetünk a károk megelőzése érdekében?

  1. Ismerjük fel a problémát, figyeljük az esetlegesen fogékony gyümölcsöket rendszeresen! Védekezzünk ellene mielőtt a gyümölcs „fogékonnyá” válik!
  • Állítsunk fel ecetes csapdákat, és ellenőrizzük milyen muslicákat fogunk be.
  • Vizsgáljuk meg, hogy találhatóak-e lárvák a gyümölcsökben, például a meleg sós vízbe áztatott gyümölcsök felszínére feljönnek a lárvák.
  1. Tegyük kevésbé vonzóvá kertészetünket!
  • A gyümölcsökön található repedések megkönnyítik a peterakást – az öntözés optimalizálásával elkerülhető a gyümölcsök repedése.
  • A jól megérett gyümölcsöket részesítik előnyben a muslicák – szedjük le időben a termés, napi szinten figyeljünk az érésre.
  1. Akadályozzuk meg a továbbfertőzést, gyűjtsük be a károsított termést!
  2. Védjük fizikailag gyümölcseinket!
  • Egy vékony háló segítségével távol tarthatjuk a kártevőket. Ám ennek időzítése is fontos, a megtermékenyítés után, fertőzés előtt kell történnie.
  1. Védekezzünk az engedélyezett készítményekkel, oda figyelve az élelmezésegészségügyi várakozási időre!