Ahol fegyvert könnyebb venni, mint műtrágyát

Néha nagyon nehéz a farmerek dolga. Hol az időjárás csap be bennünket, hol invazív fajok terjedését kell megakadályozni, de ez még mind semmi a jogszabályok alkotta béklyókhoz képest.

Vegyük példának a floridai farmereket, akik tavaly az elmúlt fél évszázad legkisebb narancstermését takarították be, miután az Irma hurrikán leverte a gyümölcs felét a fákról. Pedig amúgy is az elmúlt öt év legkisebb termését várták. Ennek oka narancszöldülés (Citrus greening), vagy más néven a sárga sárkánykór amit a Candidatus Liberibacter asiaticus baktérium okoz: hatására a gyümölcs kicsi és zöldes marad, és rövidesen a fa is elpusztul.

Nemrégiben azt írta a CBC News, hogy könnyebb harminclövetű AR-15 félautomata karabélyt venni az államban, mint műtrágyát. Februárban a 19 éves Nikolas Cruz ilyen karabéllyal ölt meg 17 embert egy középiskolában, de – most figyeljünk! – összesen hét AR-15 karabélyt vásárolt az elmúlt évben, és senki sem kérdezte: mire is kell annyi? Mert az amerikai alkotmány második kiegészítése az állampolgárok elidegeníthetetlen jogaként rögzítette a fegyvertartást. Igaz, a különböző államok szabályozása eltérő. Arizonában például teljesen automata sorozatlövőket is vásárolhat a büntetlen előéletű ember, de a szomszédos Kaliforniába még a tárat sem viheti át, mert bezárják.

De térjünk vissza a műtrágyához.

Bárki, aki több mint 12 kilogramm műtrágyát vásárolna, előbb regisztráltatnia kell magát, hogy ellenőrizzék, nem szerepel-e a terroristák listáján.

Igaz, a műtrágya ammónium-nitrátot tartalmaz, amely más anyagokkal keverve robbanásveszélyes lehet, és fel is használták már a műtrágyát bombakészítésre, de veszélyessége mégsem ér fel egy (vagy hét) félautomata karabélyéval.

​Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel