Ahol öntözik a szőlőt  

 

A kaliforniai szárazságról szóló jelentések hallatán joggal gondolhatjuk, hogy milyen nagy bajban van a helyi mezőgazdaság. Most azonban kiderült egy érdekes tény.

 „Franciaországban nem szabad öntözni szőlőt” idézi Colorado állam egyik hírportálja Tod Mostero borászt, aki a kaliforniai Napa-völgyben lévő 100 ezer szőlőtövét nem öntözi és így minden hónapban négymillió liter vizet takarít meg. A portál úgy csodálja körül az úttörő vállalkozót, mintha ő találta volna fel a szőlőművelést, és példaként állítja a farmerek elé a bátor véleményével együtt: „őszintén szólva a szőlőültetvények öntözése nem más, mint vízpocsékolás”.

A cikk ezután értekezik az inkák öntözésmentes „dry farming” földműveléséről, majd megemlíti: Európában a nem öntözött szőlők is jövedelmezőek, ezért az aszály sújtotta Kalifornia borászainak követniük kell a példájukat.

A cikk hozzáteszi, hogy Kaliforniában a víz a 80 százalékát a mezőgazdaság használja fel, ezért szükség van az ilyesfajta takarékosságra. És mivel egyre nagyobb nyomás nehezedik az olyan nagy vízigényű növények termesztőire, mint a mandula, hogy ne locsoljanak, a „száraz földművelés” egy lehetőség lehet a gazdálkodók számára. Hiszen már burgonyát, paradicsomot és quinoát is termesztenek öntözés nélkül Kaliforniában.