Ahonnan a primőr áru származik

Területe 41 500 négyzetkilométer, lakossága 17 millió, éppen hatvan éve tagja az Európai Uniónak, és az EU harmadik legnagyobb paradicsom exportőre.

Igen, ez Hollandia és itt van a legtöbb üvegház a világon. Az ilyen szabályozott klímájú üvegházak teszik lehetővé, hogy ez a kicsi és meglehetősen északi ország legyen világviszonylatban is egyik vezető termesztője a melegigényes paradicsomnak. (Igaz, az íze meg sem közelíti a magyar szabadföldi paradicsomét, de a most termő holland paradicsom egész Európában kapható. Nálunk is.)

Ami a burgonya és a hagyma termesztését illeti, a hollandok ebben is a legnagyobb exportőrök között vannak. No, és a zöldség vetőmagok globális kereskedelmének több mint egyharmada Hollandiából származik.

Hogyan érték el mindezt? Miután a gyarmatbirodalomnak leáldozott, a hollandok a mezőgazdaságra, mint pénztermelő iparágra tekintettek, és több évszázados kereskedelmi tapasztalataikkal ötvözve létrehozták Európa „primőrgyártó” központját.

A csirke iránti kereslet növekedésével például a holland cégek olyan technológiákat fejlesztenek, amelyek maximalizálják a baromfitermelést. A képünkön látható csúcstechnológiás farm 150 ezer szárnyast nevel egyszerre.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel