Akcióba lépett a robot a kukoricásban

A laborkísérletek helyett immár a kukoricaföldeken bizonyít egy amerikai cég robotja. A Rowbot nevű fejlesztés automata trágyázógépként vetették be, de ez csak a kezdet – igaz, nagyon is ígéretes kezdet.

Elég kicsi ahhoz a gépezet, hogy a kukoricasorok között elférjen, így nem roncsolja szét a növényt, mint az eddig széles körben használatos traktorok tették. Használatával csökkenthető a kiszórt szer mennyisége: a megfelelő időben a megfelelő adagolást állíthatják be rajta. Az időzítés a kukorica esetében különösen fontos, mivel ha a növény túlságosan nagyra nő, a traktor már nem fér be, és éppen az egyik legkritikusabb időszakban marad ki a kezelés. A trágya precíz adagolása pedig azért is lényeges, mert a növény nem lesz „túltáplálva” és a nitrogén nem mosódik be a környező tavakba, folyókba.

A Rowbot GPS és LIDAR-t is használ a navigáláshoz – és a tesztek szerint igen kevés emberi beavatkozásra van szüksége. Egyszerre két sort tud kezelni, gyakorlatilag nulla járulékos veszteséggel. Eddig 20 hektárnyi területen vetették be, költsége (a műtrágyán kívül) hektáronként kb 5000 forint volt.