Akinek jól jött az importtilalom

Egy orosz mezőgazdasági és iparmágnás, Dimitrij Arzanov arra készül, hogy alma és krumpli termesztésbe fog, hogy megszedje magát az embargón.

Azt követően, hogy Oroszország az EU-szankciókra válaszul betiltotta számos nyugati mezőgazdasági és élelmiszeripari termék importját, az orosz gazdálkodók ölébe hatalmas piac zuhant, amit azonban nem képesek ellátni. Ezért Moszkva egyre élénkebben noszogatja a hazai cégeket az import helyettesítésére. Ez több szektorban működik is, de az élelmiszer-ágazat nehezen birkózik meg a feladattal.

Dimitrij Arzanov viszont a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy egyik cége, az AFG, amely eddig csak rizst és egyéb gabonaféléket termesztett, jövőre 300 hektáron ültet almafákat. A hosszú távú tervek szerint hét év múlva már 125 ezer tonna almát szüretelne 2500 hektáron, ami megegyezne az embargó előtti lengyel almaimport mennyiségével.

Az AFG azt is tervezi, hogy 40 milliárd rubelt (606 millió dollár) fordít arra, hogy 2020-ra már évi 500 ezer tonna mosott burgonyával lássa el a piacot. Ez a mennyiség a Reuters szerint a piaci igény negyedét teszi ki. Arzanov nem érzi veszélyben a 40 milliárd rubelt, mondván: Oroszország mérete garantálja, hogy el fog kelni minden alma és krumpli, sőt kijelentette, ha elég sokáig tart az embargó, az orosz élelmiszeripar felzárkózik a nyugati versenytársak szintjére, mire megszűnnek a szankciók.