Alacsony gázkibocsátású tehenek

Szakértők szerint az állattenyésztés több üvegházhatású gázt bocsát a légkörbe, mint a közlekedés. Az utóbbi csupán a világ teljes üvegház-gázmennyiségének 14 százalékáért fele, míg az állattenyésztés 14,5 százalékot bocsát ki. Ezért brit tudósok megkezdték az „alacsony kibocsátású” tehenek kiválasztását, hogy azokból kitenyésszék a brit nemzeti gulyát – tudósított a brit The Telegraph.

A kutatók azt vizsgálják, hogy melyek azok a fajták, amelyek az emésztés során a legkevesebb metánt termelik, mivel ez a gáz 28-szor jobban gyorsítja a globális felmelegedést, mint a szén-dioxid. A tervek szerint ezeket tenyésztenék tovább, és a tenyésztés során folyamatosan figyelemmel kísérnék a szaporulat génállományát.

A kiválasztás azonban nem egyszerű, hiszen amint Eileen Wall skót genetikus professzor elmondta, még azonos fajtán belül is találtak óriási eltéréseket: volt olyan tehén, amely napi 170, másik 330 gramm metánt bocsátott ki.

Az Edinburgh-i és aberdeeni egyetemekkel folytatott kutatás azt is megállapította, hogy a szarvasmarha gyomrában a mikrobák genetikai összetétele az állatok gázkibocsátás különbségének akár 80 százalékáért is felelősek lehetnek.

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90