Alacsonyabb lesz a chilei gyümölcsexport az aszály miatt

Az idei szárazság a becslések alapján mintegy 8 százalékkal csökkenti az idei gyümölcsexport értékét Chilében.

Cristián Allendes Marín, a Nemzeti Mezőgazdasági Társaság elnöke a Bloomberg-nek elmondta: a csapadékhiány az országban több területén is negatív hatással van a termelésre.

Az idei év kísértetiesen hasonlít az ugyancsak rendkívül száraz 2019-re, amelyről kifejezetten rossz emlékei vannak a termelőknek. Akkor az export 13% -kal, a teljes mezőgazdasági szektor termelése pedig 1,5%-kal csökkent.

Az aszály különösen az ország középső és északi részén jelent problémát idén. A gyümölcságazat évente mintegy 7,1 milliárd dollár exportforgalmat bonyolít, a szakértők  prognózisa szerint ez idén a 6,5 milliárd dollárt tesz majd ki. Ezek mellett egyéb fontos tételek, mint a bor, a búza és a kukorica termelése is csökken.

A jövő évi kilátásokat nagyban befolyásolja, hogy a csapadékhiány továbbra is fennáll-e. A Copiapó folyó medencéinek vízbázisának csökkenése rendkívül súlyos helyzetet teremt. Az augusztusi esőzések valamelyest enyhítettek a gondokon, ám ez nem lesz nem elegendő a tartós vízhiány csökkentéséhez.

 Forrás: Bloomberg

Fotó: Pixabay.com