Alaszka olvadni kezdett

Egyre több a nyári csapadék Alaszkában. Az Egyesült Államok legészakibb tagállamának 85 százalékán található örökfagy (permafrost). Egy most megjelent kutatás azt vizsgálta, hogy az időjárás változása milyen hatással van a kontinens éghajlatára.

A Climate and Atmospheric Science folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy az esőzések miként befolyásolják a különböző ökoszisztémákat. Eredményeik szerint a megnövekedett nyári csapadékmennyiség kedvezőtlen hatással van az örökfagyra.

Mivel Szibériában továbbra is a rekordhőmérsékleti hullámokat mértek, ez Alaszka meteorológiai helyzetére is hatással van. A föld felmelegedésekor a sarkvidék hőmérséklete gyorsabban emelkedik, mint a globális átlag. Ez pedig komoly problémát jelent a tagállamra: az örökfagy változása hatással van a légkörre és a helyi infrastruktúrára is.

„Kutatóterületünkben a tél három héttel rövidült, nyáron pedig sokkal több csapadék esett”,  mondja Thomas A. Douglas, a tanulmány vezető szerzője. A kutatócsoport öt év alatt 2750 mérést készített arról, hogy a földfelszín mennyire változott meg a nyár végére az alaszkai Fairbanks közelében. Az ötéves időszak magában foglalt két átlagos csapadékkal rendelkező nyarat, az egyik a szokásosnál kissé szárazabb volt, a másik kettő viszont csapadékban gazdag volt.

Az éves csapadékkülönbségek nyomai egyértelműen láthatóak voltak az örökfagy olvadásában. A több csapadék nagyobb olvadáshoz vezetett az összes helyszínen. A 2014-es csapadékos nyár után a örökfagy még a későbbi nyarak szárazabb időszaka után sem állt vissza az előző szintre. A kutatásból az is kiderült, az erdők, különösen a vastag gombos lucfenyőerdők voltak a leginkább ellenállóak az időleges olvadás ellen.

Az örökfagy olvadása súlyos hatással van klímára: a talajból metán szabadulhat fel, ez pedig növeli a hőmérsékletet a légkörben.

Noel Bauza képe a Pixabay -en.