Alig várják a drónokat a farmerek

A pilóta nélküli repülést népszerűsítő iparági érdekképviselet szerint a lakossági használatú drónok 80 százaléka a mezőgazdaságban működhetne. A gazdák többsége már nagyon várja, hogy a jogalkotók megállapodjanak a technológia használatának szabályairól és munkába állhassanak a drónok a földeken.

Mike Geske missouri farmer jelenleg három főt alkalmaz az öntözővezetékek ellenőrzésére a szántóföldön, pedig ezt a munkát egy drón is elvégezhetné. Az AP tudósítása szerint a gazdák az öntözés mellett többek között a növényvédőszerek hatásának és a termények fejlődésének ellenőrzésére használnák a drónokat, ha legálisan tehetnék.

A szövetségi légügyi hivatal (FAA) azonban lassan mozdul; egyelőre nem adott általános engedélyt a mezőgazdasági drónok használatára, ehelyett ötven specifikus kivételt fogalmazott meg, amelyben engedélyezi az agrár célú drónhasználatot. Az FAA jelenlegi tervei szerint a 25 kilogramm alatti drónok repülhetnének a farmokon, de csak nappal és csak úgy, hogy nem hagyják el az irányító látóterét.

A farmereknek alkalmassági vizsgálaton és átvilágításon kellene átesniük, mielőtt távvezérlőt ragadnak. A hírügynökség hozzáteszi: a kidolgozás alatt álló feltételek egy része nehezen teljesíthető, hiszen egy 8 négyzetkilométeres szántón nemigen várható el a gazdától, hogy végig szemmel kísérje a dolgozó drónt.  Főleg úgy, hogy a mezőgazdasági repülést népszerűsítő szervezet felvetése ellenére Washington nem javasolja a drónok jelzőfényekkel történő felszerelését. A gazdálkodók minden esetre bíznak abban, hogy a következő években megnyílik az út a drónok előtt: „nem várhatunk örökké a technológiai újítások bevezetésével” – fogalmazott Geske.