Alma porszívó Új-Zélandon

Ha Kaliforniáról esik szó, első sorban Hollywood és a Szilícium-völgy jut eszünkbe, pedig a nyugati partvidéki állam az USA legnagyobb mezőgazdasági termelője. Az évi 45 milliárd dollár forgalmú ágazat adja az Egyesült Államok friss gyümölcs- és zöldségtermésének közel felét, a mandula és pisztácia esetében pedig a 90 százalékát.

A California Farm Bureau felmérése szerint azonban az elmúlt öt évben a gazdálkodók több mint 40 százaléka nem tudott elég idénymunkást alkalmazni, pedig az sem zavarná őket, hogy nem rendelkeznek amerikai munkavállalási engedéllyel. (A CNBC cikke szerint ilyen engedély nélküli munkás a kaliforniai földeken dolgozók fele.)

Így hát nem csoda, hogy a California Farm Bureau felmérése azt is megállapította, hogy a farmerek 56 százaléka az elmúlt öt évben minden olyan gépesítési módszer iránt érdeklődik, ami kiválthatja az emberi munkaerőt.

Az ugyancsak kaliforniai Abundant Robotics például elkészített egy olyan alma-porszívót, ami a nap 24 órájában járhatja a kordonos telepítésű almáskerteket. Az első példány már munkába is állt Új-Zélandon.

A gép a LIDAR (Light Detection and Ranging), vagyis a lézer alapú távérzékelés segítségével navigál a sorok között, és megállapítja, melyik alma érett a szedésre. A kiválasztottakat beszippantja, és puha szállítószalagjára veti. Eddig egyetlen hátrányát említik: nagyon hangos.