Amerikai dilemma: min veszítünk kevesebbet?

 

Az USA legnagyobb gabonatermesztő államaiban azon tépelődnek a farmerek, melyik terményen veszthetnek kevesebb pénzt, mert csak egy a biztos: az alacsony felvásárlási árak miatt a nyereségnek semmi esélye.

A felvásárlási árak három éves mélyrepülése miatt a középnyugati préri államok mezőgazdasága totális recesszióba süllyedt. A Bloomberg hírügynökség arról tudósított, hogy hektáronként 70 dolláros veszteséggel számolhatnak a térség kukorica- és szójatermesztői. Ez a legnagyobb összeg 1999 óta. Pedig éppen ezeken a növényeken lehet legtöbbet keresni, úgyhogy a farmerek idén a búza rovására növelik a kukorica és a szója termőterületét.

Viszont azt is kiemeli a Bloomberg, hogy miközben a szója, kukorica és a búza felvásárlási ára felére esett a 2012-es csúcs óta, az új vetőmag fajtáknak, valamint a növényvédő szereknek köszönhetően 2000 óta átlagosan 23 százalékkal emelkedett a kukorica és a szója hektáronkénti termésátlaga, míg a búza esetében 3,8 százalékot regisztráltak. Ezzel szemben az orosz és ukrán búzatermelés növekedése az amerikai termelők világpiaci lehetőségeit 44 éves mélypontra küldte.

A hírügynökség által 32 terménykereskedő, valamint elemző cégtől kapott tájékoztatás alapján a farmerek várhatóan 1,9 százalékkal – 89,7 millió hektárra növelik a kukorica vetésterületét, amely az első növekedés 2012 óta, a szójáé pedig 0,8 százalékkal – 83,3 millió hektár fölé emelkedhet.