Amikor amerikai búzából készült a szovjet kenyér

Oroszország az elmúlt években búza-világhatalom lett, és egyre erősíti pozícióit Ázsia és Afrika piacain. De ez korántsem volt mindig így.

A korábbi Szovjetuniót alkotó országok 2017-ben a globális búzatermés 18 százalékát takarították be, és ez a 18 százalék a legnagyobb arány 1980 óta – közölte az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA).

Ha az időjárás idén is kedvező lesz, Oroszország a lehet a legnagyobb búzaexportőr, jelentősen megelőzve az Egyesült Államokat, amelynek részesedése a globális termésből 2017-ben 6 százalékra esett, a legalacsonyabb szintre 1960 óta.

A Fekete-tenger környékének kedvező éghajlata és a kiváló talaj mindig is biztosította a nagy búzatermést, azonban – amint a Bloomberg hírügynökség írja – a hidegháború korához képes két fontos különbség van: a gabona minőségének javulása és hogy mire használják.

Annak ellenére, hogy 1966-ban a világ búzatermésének 31 százalékát takarította be a Szovjetunió, mégis importra szorult. Részben amiatt, hogy takarmányozásra használták a búza nagy részét – az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején a termés mintegy 55 százalékát –, ugyanakkor a lakosság is gabona-alapú étkezést folytatott.

Az akkori időkben termett rossz minőségű búza már önmagában is gondot okozott, de a tárolás és a szállítás során is nagyarányú volt a veszteség.  Ezért – miközben a világ első termelője volt a Szovjetunió – az USA és Kanada által szállított búzából készült a szovjet emberek kenyere.

Fotó: Pixabay

​Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel