Ananász helyett kukorica

 

Zambia észak-nyugati része az ország fő ananásztermelő területe, de lehet, hogy elveszíti ezt a státuszt, hiszen egyre több ananászfarmer vált más terményre.

Azt mondja a helyi gazdák többsége, hogy inkább a kukoricát választják az ananász helyett, egyszerűen azért, mert a kukoricát könnyebb eladni. Ez furcsának tűnhet, hiszen a térítőköröktől északra és délre, éppen a nagyobb vásárlóerejű országokban nagyon is kedvelt gyümölcs az ananász. Mwinilunga környékén azonban nincsenek feldolgozó üzemek, konzervgyárak, amelyek felvásárolnák a terményt.

Van olyan termelő, ki elmondta az Africametro című lapnak, hogy amíg korábban több mint kéthektáros ananászültetvénye volt, mára csak 0,8 hektárt tartott meg a gyümölcs számára. A helyiek állítják, még jobban is járnak, mert nincs gondjuk az ananász eladásával, míg a könnyen tárolható és szállítható kukorica nagy termét ígér a jókor jött csapadéknak köszönhetően.

Annak érdekében, hogy ne tűnjön el a megye hagyományos terménye, egy-két helybéli befektetőket keres, hogy létesítsenek egy feldolgozó üzemet Mwinilungában.

Fotó: Wikipedia

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel