Angliába visszatér a fish and chips korszak?

A Guardian egy hosszú riportot szentelt a Brexittel kapcsolatos félelmeknek, ám az elméleti fejtegetések helyett a legföldhözragadtabb módon, a nagybani piacon nézett szét az újságíró.

Az New Covent Garden Market a londoni éttermeket azóta látja el gyümölccsel és zöldséggel a dél-londoni nagyker raktárból, hogy az Egyesült Királyság 70-es évek közepén a közös piachoz csatlakozott. Ez a csatlakozás hatalmas változást hozott az angol konyhában, aminek azelőtt a mentaszósszal tálalt birkasült volt a csúcsterméke. Főtt krumplival, persze.

A közös piac azonban olyan egzotikus termékeket csempészett az angol asztalokra, mint a februári saláta, a hónapos retek, sőt a cukkini, padlizsán, és olíva olaj. A négy évtized alatt nagyot is fejlődött a brit szigetek kulináris kultúrája, most azonban attól tartanak, hogy a Brexit miatt beszűkül a kínálat, és visszajön az uborkás szendvics meg a sülthal-sültkrumpli uralma.

„Amikor felnőttem, szinte csak a sertéshúst, krumplipürét és zöldborsót ettünk” ­– mondja Nathan Humphries, a francia kertnek nevezett importőr vállalat, a French Garden veterán értékesítője. „Most pedig mindenféle gyönyörű dolog kapható” – tette hozzá, mutatva a rózsaszín fokhagymát, a fehér őszibarackot, a spanyol és olasz szőlőt, a zöldbabot és a ringlót.

Ez utóbbi a verőfényes Délnyugat-Franciaországból érkezett a mostanában nagyon esős és hűvös brit szigetekre. Másrészt, mikor a szokatlanul hideg február miatt nem termett elég cukkini és saláta Spanyolországban, a zöldségek hiánya az idősebbekben előhívta az emlékeket, és figyelmeztettek: ilyen lesz, ha a különválunk, és be kell érnünk a saját termésünkkel. Egy olyan ország, amely gyümölcsfogyasztásának 15, zöldségfogyasztásának 55 százalékát termeli meg, nem szakíthatja el magát az Unió köldökzsinórjától – írta a Guardian.

A ringló egy éjszaka alatt érkezik Londonba a párizsi nagybaniról: átsüvít a csatorna alagúton, mielőtt a Sziget élelmiszer láncai terítik.

Télen a saláta Spanyolországból érkezik, tavasszal és ősszel pedig Hollandiából, és Rotterdam kikötője a trópusi gyümölcsök egész évben nyitva álló kapuja az Egyesült Királyság számára. Nem lesz könnyű hozzászokni, ha ez a kapu bezárul.