Antibiotikumos hús – egy lépés előre

Az amerikai élelmiszerbiztonsági hivatal, az FDA megváltoztatta az antibiotikumok állattenyésztésben történő felhasználásának szabályozását; a jövőben a gazdák csak állatorvoson keresztül vásárolhatnak gyógyszerezett tápot.

A hatóság ezzel igyekszik visszaszorítani a haszonállatok hústömeg növelését célzó antibiotikumozását, ugyanakkor a Wired beszámolója szerint addig nem várható jelentős előrelépés az ügyben, amíg az FDA pontos adatbázist nem készít a mezőgazdaságban felhasznált antibiotikumok mennyiségéről és hatásáról.

Az FDA 2016 végétől hatályba lévő szabályozása hivatalosan megtiltja az antibiotikumok tömegnövelési célból történő adagolását, emellett arra kötelezi a farmereket, hogy kizárólag állatorvostól vásároljanak antibiotikumozott takarmányt. Ez jelentős előrelépés, hiszen az amerikai haszonállat tenyésztők eddig szabadon vásárolhatták a gyógyszereket és – bár ezt a nyilvánosság előtt egyetlen cég sem ismerte be – sokan az állatok születésétől adagolták az antibiotikumokat, amelyek nem csak megakadályozzák egyes betegségek kialakulását, de bizonyítottan növelik a haszonállatok testtömegét is.  Túlzott használatuk azonban hozzájárul az antibiotikum-rezisztens, úgy nevezett szuper baktériumok kialakulásához, amelyek óriási kockázatot jelentenek mind az állatállományra, mind a társadalomra.

A Wired magazin cikkében arra figyelmeztet, hogy az FDA továbbra sem rendelkezik pontos adatokkal arról, hogy milyen állatcsoportoknál milyen típusú és mennyiségű antibiotikumot használtak a gazdák, így a gyakorlat pontos következményei sem ismertek. A szervezet így nem tudja meghatározni az összefüggést az antibiotikum használat és az adott régióban felbukkanó, az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok között.