Aranyat ér?

Valamikor az a mondás járta, hogy a májusi eső aranyat ér. Az idei május azonban azt bizonyította, hogy az aranyból is megárt a sok. A múlt hónapban ugyanis az ország több megyéjében mérték 130 milliméternél több, sőt, amint térképünkön látható, akár 150-170 milliméternyi esőt.

Ugyanakkor május 29-én, szerdán sok helyen annyi, vagy több esőt kaptak, mint a május havi 62 milliméteres átlag. Így például Békéscsabán mindössze egy óra leforgása alatt több mint 50 milliméter zúdult le, a fővárosban, Pestszentimrén pedig 80 milliméternyi esett egy nap alatt, 31-én Jászboldogházán pedig 58 millimétert mértek.

De a vitathatatlan rekorder Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dédestapolcsány volt 141 milliméterrel.

A hónap első felében még annak örültünk, hogy az esőzés ellensúlyozza a talajnedvesség-deficitet (bár a repcének már késő volt), később azonban sok helyen több volt a jóból a kelleténél. Főként a gyümölcstermesztőknek jött rosszkor a monszun.

Főként az bosszantó, hogy igaza lett a The Weather Company számítógépes elemzésének, amely azt jósolta, hogy régiónkban a május hűvösebb és csapadékosabb lesz az átlagosnál.  És ezt prognosztizálták júniusra is, pedig a június hagyományosan a szeptemberig tartó indiai monszun első hónapja.

Nem is csoda, hogy sokan monszunnak nevezték a májusi esőzést, hiszen nem egy alkalommal zuhogott egyfolytában akár két napig is, és ami a csapadékmennyiséget illeti, India csak a júliusi és az augusztusi csapadékátlaggal körözi le a májusunkat. A mellékelt indiai grafikonon piros szín jelöli a havi hőmérséklet maximumot, a kék a minimumra vonatkozik, míg a zöld jelzés a havi csapadékátlagot mutatja.