Aratás gombnyomásra – földet sem lát majd a jövő gazdálkodója

Richard Worzel kanadai jövőkutató szerint a gazdák nemsokára kényelmes irodákban, afféle futurisztikus „parancsnoki központokban” ülnek majd, ahol a beérkező valós idejű információk alapján irányítják a vezetőt már nem igénylő traktorokat, amelyeket aztán drónokkal ellenőriznek. Két részben bemutatom, hogyan látja egy jövőkutató következő éveket.

Persze mondhatnánk, hogy a tökéletesen működő, teljesen robotizált mezőgazdaság olyan beláthatatlanul távoli jövőkép, amelyet hitelesen csak egy jó sci-fi író vagy egy nagy költségvetésű hollywoodi film tud ábrázolni. Azonban ha jól körülnézünk ma egy modern logisztikai raktárban, akkor láthatjuk, hogy a robotok hogyan szedik össze a polcokról különféle kódok alapján az éppen továbbítani szándékozott árut. Sőt a jövő traktorait tekintve (link a jövő traktorai cikkekhez) ez egyáltalán nem elképzelhetetlen.

Worzel szerint nincs már messze ez az idő és a robotizált mezőgazdaság számos előnnyel is jár majd. Úgy véli, hatékonyabb lehet a termelés akkor, ha rendszeres, pontos mérések (páratartalom, talajnedvesség, hőmérséklet, szélsebesség), valamint e méréseken alapuló elemzéseknek megfelelően tud reagálni a gazda a kihívásokra. Ennek különösen nagy jelentősége lehet, ha figyelembe vesszük az egyre gyakoribb időjárási szélsőségeket. A hatékonyabb termelés pedig azt jelentheti, hogy kisebb területen nagyobb termésátlagokat takaríthatunk be.

Worzel felhívja a figyelmet arra is, hogy bár számos ország tiltakozik a génmódosított növények ellen, ez a terület is óriási, megállíthatatlan növekedés előtt áll, aztán majd a jövő eldönti, kinek volt igaza.