Áremelkedés várható a világpiacon

A Mumbaitól keletre eső közép-indiai Maharashtra állam a szubkontinens fő cukortermelője, ám manapság a kormány azt akarja, hogy a helyi gazdák a cukornád helyett kevésbé vízigényes növényeket termesszenek a 2016/2017-es szezonban.

Mindezek előzménye, hogy a világ második legnagyobb cukornád-termesztő országában a tavalyi monszun csapadékmennyisége alaposan elmaradt az átlagtól, így a több ezer hektáron rossz lett a termés. Ezért Delhi arra próbálja rávenni a farmereket, hogy harmadával csökkentsék a cukornád ültetvények területét.

Mindez oda vezethet, hogy – hét év óta először – a hazai cukortermelés elmarad a fogyasztástól, és ha csökken, vagy elmarad a kivitel, az a cukorárak világpiaci árának emelkedését is okozhatja. Különösen abban az esetben, ha 2008/2009 óta először behozatalra is szorul a csaknem 1,2 milliárd fős ország. India éves cukorfelhasználása ugyanis 26 millió tonna, de a helyi szakmai szövetség szakértője szerint idén jó, ha a termelés eléri a 24 millió tonnát.

Hagyományosan Maharashtra adja az indiai cukortermelés 80 százalékát, ám amint egy farmer, Shankar Tiwari elmondta, kénytelen volt átállni a cirokra, mert a kormány nem ad vizet a tározókból. Nem is csoda, hiszen oly kevés volt a csapadék a monszun ideje alatt, hogy India fő víztározóinak telítettsége az 58 százalékos tíz éves átlaggal szemben csupán 44 százalék, Maharashtra tározóiban pedig a korábbi 50 százalékos telítettséggel szemben mindössze 8 százaléknyi víz van.

Fotó: Milei Vencel (Wikipedia)

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel