Árvíztűrő gabonafélék

A világ számos részén küzdenek a gazdák a hirtelen és katasztrofális áradások, árvizek, belvizek által okozott termésveszteséggel. Bizonytalan mértékű a veszteség attól függően, hogy a termés milyen növekedési állapotban és mennyi időre került víz alá. De egy biztos, hogy az oxigénhiányos helyzetet is túlélő vetőmagok biztosíthatják a jövőben az élelmiszer-ellátottságot. A kukorica például 21 Celsius fok felett 12 órát, hűvösebb időben akár négy napot is túlél víz alatt.

Nemzetközi kutatók különböző gabonaféléket, rizsszemeket vizsgáltak oxigénszegény környezetben, természetes reakcióikat alapul véve szeretnék megtalálni azokat a genetikai jellemzőket, melyek által képesek túlélni az ilyen extrém helyzeteket. Olyan területeken, ahol gyakoriak a heves esőzések, szintén jól teljesítenének ezek a vetőmagok.

Azonban a tökéletes, akár víz alatt is túlélő rizsre és gabonára egyelőre várnunk kell. Addig is gondoljuk át, mihez kezdenénk egy árvíz után földjeinken!

  • Első az alapos vizsgálat, kárfelmérés. Számos faktortól függ az okozott kár minősége és mértéke.
  • Találjuk meg a túlélőket! Egy átlagos kukorica például 21 Celsius fok felett 12 órát, hűvösebb időben akár négy napot is túlél víz alatt.
  • Vegyünk mintát a talajból, hogy megtudjuk mennyiben változott összetétele. Ha a nitrogénszint lecsökkent, fontoljuk meg az újabb műtrágyázás szükségességét.
  • Ellenőrizzük milyen kártevők, betegségek jelentek meg az extrém körülmények miatt.
  • Keressük fel a biztosítónkat.
  • Gondoljuk át az újravetés lehetőségét.