Átírja a klímaváltozás a brit szőlészetet

Korábban termelésre alkalmatlannak tartott területekre telepítenek új szőlőfajtákat több angol ültetvényen. A globális felmelegedés miatt jelentősen nőhet a művelésre alkalmas földterület a szigetországban.

Charlie Brown, a Sandridge Barton pincészet borásza elmondta: hamarosan elkezdik pinot noir, chardonnay és a pinot meuniér ültetését Devonban, egy korábban művelésre alkalmatlannak tartott területen

Mint kifejtette: „az időjárás megváltozott, mára a terület alkalmassá vált minőségi borok készítésére.

Ez a szőlőültetvény egyike azoknak Angliában, amelyek az évről-évre növekvő hőmérsékletet előnyükre fordították. Az idei nyár is követte az elmúlt évek trendjét: a legmelegebb napon 36.4 fokot mértek. A jóslatok szerint az Egyesült Királyságban rövidesen a 40 fokos hőmérséklet sem megy csodaszámba.

 „Anglia régebben nehéz régiónak számított a szőlőtermesztés tekintetében, hiszen nem volt elég meleg a szőlő fejlődéséhez, a helyzet azonban megváltozott”, mondta Greg Dunn, a Plumpton College borászati tanszékvezetője.

Emiatt a szőlőültetésre használt földterület is jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben, és a következő három-négy évben várhatóan 3500 hektárról 6000 hektár szőlőig is eljuthat az ágazat. A klímaváltozás ugyanakkor nemcsak pozitív fordulatot hozott a szegmensbe, hanem az időjárás kiszámíthatatlanságát is. 2019-ben a fantasztikus nyarat csapadékos szüret követte, amely kedvezett a szőlőbetegségeknek.

pieonane képe a Pixabay -en.