Átírta a csonthéjas terveket a vihar

Jóllehet Európa idén szép csonthéjas-termést várt, a reményeket összekuszálta az a jégesővel tetézett vihar, amely június derekán a délkelet-francia Drôme megyében szinte lenullázta a gyümölcsösöket.

Egyes termelők arról számoltak be, hogy a termésük legalább 90 százaléka megsemmisült. A védőhálók mit sem értek, darabokra szaggatta őket a szél, és a jégverés után rommá tört üvegházak maradtak.

Ezt megelőzően még az közölték ágazati elemzők, hogy az európai őszibarack és nektarin termése 3,915 millió tonna körül lesz, mintegy 10 százalékkal nagyobb, mint a 12 hónappal ezelőtt.

Franciaország korábban 12 százalékkal több, 632 ezer tonna sárgabarackot, valamint 215 600 tonna őszibarackot várt. Spanyolországban, amely Európa legnagyobb termelője, 12 százalékos növekedéssel 1,604 millió tonnát prognosztizálnak, míg Olaszország 13 százalékos bővülést követően 1,307 millió tonnára számít.

Mindezekkel szemben Görögországban várhatóan 2,9 százalékkal 787 ezer tonnára mérséklődik az őszibarack és nektarin termés.

Fotó: Pixabay.com