Átmeneti hullámvölgy után rekordra számít a gabonatanács

A világ összes szemestermény kibocsátása várhatóan csökken elmúlt évekhez képest, de ezután várhatóan folytatódik a növekedés, és meghaladja a 2 milliárd tonnát, valamint az eddigi rekordokat a 2017/2018-as időszakban.

Összesen 1,988 milliárd tonna szemesterményt takarítottak be világszerte a 2014 október 1. és 2015 szeptember 30. közötti időszakban, míg a felhasználás az előző azonos időszak 1,927 milliárd tonnájával szemben elérte az 1,96 milliárdot. Ebből a világ kukoricatermelése 988,1 millió tonnára rúgott, míg a felhasznált mennyiség csupán 971,2 millió tonna volt

Ágazati elemzők szerint a megművelt területek némi növekedése tapasztalható, különösen a FÁK és Dél-Amerikában, a termés várhatóan leginkább a jobb átlaghozamok révén növekszik. A fogyasztást láthatóan élelmiszer és takarmány ágazat élénkíti, így a Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council) úgy véli, hogy újabb rekord felé tart a szemestermények világkereskedelme.

Miután az olyan olajos magvak termése, mint a szója és a repce folyamatosan nőtt az elmúlt években Brazíliában és az Egyesült Államokban, ezekből várhatóan kevesebbet termesztenek a 2015/2016-os időszakban. De a későbbiekben ismét növekedésre számítanak az elemzők, mégpedig azért, mert egyre nő Ázsiában a takarmányigény.

A népességnövekedés számai alapján a szakértők a szemestermények évi egy százalékos keresletnövekedésére számítanak, hiszen egyre több fejlődő országban tapasztalható a húsfogyasztás növekedése. Ugyancsak várhatóan növekedni fog, de viszonylag mérsékelt ütemben egyes termények ipari felhasználása: csak olyan mértékben, amennyire az etanol gyártás fejlődése igényli.