Ausztrál cowboy robot

Ausztráliában a „great outback” kifejezés az ember által még érintetlen vadont jelenti, olyan területet, ahol az utazó napokig biciklizhet anélkül, hogy papagájokon, különféle kengurukon vagy dingókon kívül más élőlényt látna, a bozótlegyek milliárdjait természetesen nem számítva. Az ilyen területek egy része – ahol patak vagy folyócska van – azonban alkalmas a haszonállat tartásra is, ezért az élelmes ausztrálok nagy marhacsordákat legeltetnek ott.

A marha szívesen legel a maga módján, de egy-két nap alatt eltűnik a végtelenben, úgyhogy sok esetben helikopterrel keresik meg és – alacsonyan repülve – helikopterrel igyekeznek hazafelé terelni. A telephely közelében aztán motorkerékpáros cowboyok szakítják szét a csordát és terelik a kiválasztott állatokat a különféle karámokba az elszállítás előtt. Mindez hosszadalmas, izzasztó és nagyon poros munka, amit a vonakodó marhák egyáltalán nem könnyítenek meg, hiszen egyetlen porcikájuk sem kívánja, hogy bemenjenek egy kopár karámba, ahol láthatóan semmi érdekes nem várja őket.

Az ilyen  tanya közeli terelés terhét veszi le az emberek válláról a még kísérleti stádiumban lévő Swagbot. A cowboy robot még drónról is irányítható, úgyhogy amíg az akkumulátor le nem merül, jó nagy távolságokat lehet bejáratni vele, miközben irányítója az árnyékban issza az ausztrálok nemzeti italát, a sört.

A Swagbot azonban nemcsak terelésre képes, hanem kamerái révén azt is megállapítja a fedélzeti számítógép, hogy a jószágoknak van-e elég tápláléka kinn a terepen. Ugyancsak ellenőrizni lehet vele a növényzet állapotát, a talaj nedvességtartalmát és a gyomnyövények terjedését. Amint a mellékelt videó mutatja, terelésre is kiváló, hiszen a marhák láthatóan tartanak tőle.