Ausztrál cowboy robot

Ausztráliában a „great outback” kifejezés az ember által még érintetlen vadont jelenti, olyan területet, ahol az utazó napokig biciklizhet anélkül, hogy papagájokon, különféle kengurukon vagy dingókon kívül más élőlényt látna, a bozótlegyek milliárdjait természetesen nem számítva. Az ilyen területek egy része – ahol patak vagy folyócska van – azonban alkalmas a haszonállat tartásra is, ezért az élelmes ausztrálok nagy marhacsordákat legeltetnek ott.

A marha szívesen legel a maga módján, de egy-két nap alatt eltűnik a végtelenben, úgyhogy sok esetben helikopterrel keresik meg és – alacsonyan repülve – helikopterrel igyekeznek hazafelé terelni. A telephely közelében aztán motorkerékpáros cowboyok szakítják szét a csordát és terelik a kiválasztott állatokat a különféle karámokba az elszállítás előtt. Mindez hosszadalmas, izzasztó és nagyon poros munka, amit a vonakodó marhák egyáltalán nem könnyítenek meg, hiszen egyetlen porcikájuk sem kívánja, hogy bemenjenek egy kopár karámba, ahol láthatóan semmi érdekes nem várja őket.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=TxAWlhRlQ9U]

Az ilyen  tanya közeli terelés terhét veszi le az emberek válláról a még kísérleti stádiumban lévő Swagbot. A cowboy robot még drónról is irányítható, úgyhogy amíg az akkumulátor le nem merül, jó nagy távolságokat lehet bejáratni vele, miközben irányítója az árnyékban issza az ausztrálok nemzeti italát, a sört.

A Swagbot azonban nemcsak terelésre képes, hanem kamerái révén azt is megállapítja a fedélzeti számítógép, hogy a jószágoknak van-e elég tápláléka kinn a terepen. Ugyancsak ellenőrizni lehet vele a növényzet állapotát, a talaj nedvességtartalmát és a gyomnyövények terjedését. Amint a mellékelt videó mutatja, terelésre is kiváló, hiszen a marhák láthatóan tartanak tőle.