Ausztrál marhahúsra vágyik Kína

Az ausztrál mezőgazdasági ágazat előtt nagy lehetőség áll, hogy meglovagolja-e a külföldi befektetési hullámot – tudósított a Xinhua hírügynökség. A gazdaságok és szarvasmarha-telepek egyre vonzóbbak a külföldi befektetők, különösen a kínai vásárlók szemében, akik külföldön keresnek marhahús-beszerzési lehetőségeket. Márciusban a kínai Hailiang megtette az első lépést és 30 millió dollárért megvásárolt egy szarvasmarha-telepet Queenslandben.

A hongkongi cég tulajdonosai, Carson Tang és Nathan Gan azzal érvel, hogy az 1,4 milliárd lakosú Kína élelmiszerforrásai korlátozottak, a hatalmas területű Ausztráliában pedig mindössze 24 millió ember él. Egy másik üzletember, Dominic Ong rámutat, hogy a beruházások célja nem pusztán a profit, hanem a növekvő kínai népesség ellátása.

A Hailang csak egyike azoknak a növekvő számú kínai befektetőknek, amelyek vásároltak vagy éppen keresnek komolyabb mezőgazdasági egységeket. Az időzítés éppen megfelelő, hiszen készülőben van a kínai-ausztrál szabadkereskedelmi egyezmény, arról nem is beszélve, hogy a szárazság és a mérséklődő árak évei után a bankok is meg szeretnének szabadulni a nyakukon maradt ingatlanoktól.

Az ausztrál szarvasmarha annál is inkább vonzó a tengerentúli vásárlóknak, hogy az ausztrál dollár árfolyama 74 amerikai dollárcent körül lebeg. De nem mindenki örül a tengerentúli befektetők érdeklődésének. Az ausztrál kormány szigorítaná a külföldiekre vonatkozó termőföld vásárlási szabályokat, és össze akarja írni a külföldi tulajdonosokat. Jelenleg a legtöbb külföldi vásárló kínai, de szakértők azt várják, hogy a viszonylag gyenge ausztrál dollár valamint az eladó területek nagy száma más országok befektetőinek érdeklődését élénkíteni fogja.

Fotó: Wikipedia