Automata zöldséggyár épül Japánban

Teljesen automatizált 4800 négyzetméter alapterületű zöldségüzemet épít a japán Spread nevű cég Kiotóban. A mintegy 15 millió dolláros beruházás révén a zárt rendszerű üzem 2017 nyarától napi harmincezer fej saláta kibocsátására lesz képes. Japánban nagy reményeket fűznek az ilyen futurisztikusnak tűnő beruházásokhoz, hiszen az ország a szükséges élelmiszermennyiség 60 százalékát importálja.

A Spreadnak már van egy ilyen többszintes tálcarendszerekkel dolgozó vertikális farmja a város közelében, de az csak 21 ezer fej salátát szállíthat ki a kereskedőknek naponta. Az új egység tervezésekor két célt tűztek ki: minél alacsonyabb üzemeletetési költség mellett kell teljesen környezetbarátnak lennie, ami semmi mást nem bocsát ki, csak zöldségeket.

Az üzemeltetési költségek azért lesznek alacsonyak, mert gyakorlatilag emberi közreműködés nélkül folyik a palántázástól a betakarításig az összes munkafolyamat. Miután a termést nem érinti ember, a cég közleménye szerint olyan steril lesz a zöldségáru, mintha akár az űrállomáson termett volna. A technológia leírásban az áll, hogy a minimumra optimalizált vízmennyiség 98 százalékát újra felhasználják, és az öntözést, párásítást valamint a különleges LED-világítást a számítógép vezérli a növények fejlettségének megfelelően és annak érdekében, hogy minél kisebb legyen az energiafelhasználás.