Avokádó helyett kávé Kaliforniában

Miközben az éghajlatváltozás azzal fenyeget, hogy csökken a kávé hozama a fő termőhelyeken, a trópusi hegyvidékeken, a New York Times arról ír, hogy néhány vagány farmer Kaliforniában vágott bele a kávétermesztésbe.

Ez fura dolog, hiszen a kávécserjék igen érzékenyek a mikroklíma változására, olyannyira, hogy az elmúlt évben néhány kis brazíliai kávéfarm termésének 90 százalékát is elvesztette a forróság és az aszály miatt, Szumátrán pedig ugyanilyen okokból sokfelé le sem szüretelték a fejletlen, liliputi szemeket. Ami az aszályt illeti, Kaliforniában évek óta változatlanul rossz a helyzet. Mégis, San Diego és Santa Barbara között két tucat farmon nevelnek kávécserjéket az öreg avokádó fák alatt.

Miután a szárazság miatt néha öntözésre már nem jut víz, a mexikói avokádó pedig olcsó versenytársa a kaliforniainak, a farmerek igyekeztek a hátrányból előnyt kovácsolni, és a fák árnyékába ültették a cserjéket. Ráadásul igen magas minőséget ígérő fajtákat. Lassan divatba is jön a kaliforniai kávé, főleg olyan körökben, ahol nem sajnálnak 8-10 dollárt egy csésze kávéért. Mert bizony ennyibe kerül, hogy ellensúlyozni tudják a magas termelési költségeket.

A nagy kávétermelők persze még nem aggódnak a verseny miatt, hiszen Kalifornia tavaly csak párszáz kiló kávét termelt, míg a Hawaii-szigetek 800 termelője közel 4,5 millió kilogrammot.

Fotó: Pixabay.com