Az afrikai banántermesztők nem akarnak vámcsökkentést

Az afrikai banánszektor kulcsszereplői attól tartottak, hogy az Európai Unió tovább mérsékli a latin-amerikai gyümölcsökre kivetett vámot.

Az elefántcsontparti Abidjanban tartott konferencián a banántermesztő országok, köztük a házigazda, valamint Kamerun és Ghána termelőinek képviselői felszólították az EU-t, hogy tartsa fenn a meglévő vámtarifákat – számolt be az eseményről a Reuters.

Az afrikai, karibi és csendes-óceáni exportőrök (African, Caribbean, Pacific, ACP) sok éven keresztül előnyös elbánásban részesültek latin-amerikai társaikhoz képest, mielőtt az EU 2009-ben úgy döntött, hogy lassan csökkenti a dél-amerikai tarifákat, amelyek a jövő év január 1-jén tonnánként 75 euróra esnek.

Jóllehet az EU mintegy 200 millió eurós segítséget nyújtott az ACP-exportőröknek, nem állította meg azok piaci részesedésének folyamatos csökkenését.

A Reuters szerint a banánszektor Abidjanban találkozó szereplői attól félnek, hogy az EU és az olyan országok, mint Kolumbia és Ecuador között a közelmúltban folytatott kereskedelmi tárgyalások újabb vámcsökkentéseket eredményezhetnek, és ez tovább ronthatja az ACP-országok versenyképességét.

„Az afrikai, karibi és csendes-óceáni termelőket aggasztja a jövő, hiszen az európai piaci részesedésük folyamatosan gyengült az elmúlt években” – mondta a Reutersnek Gervais Kacou, az afrikai banántermelőket képviselő egyesület szóvivője.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub