Az afrikai sertéspestis Kínában

Gyorsan terjed Kínában az afrikai sertéspestis – idézte a Reuters hírügynökség az ENSZ Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentését, hozzátéve, csaknem biztos, hogy más ázsiai országokban is felbukkan a betegség.

Először egy hónapja észlelték a járványt, viszont egyszerre hat tartomány, több esetben egymástól ezer kilométernyire lévő 18 gazdaságában. A vírus terjedésének meggátlására Peking megtiltotta az élő sertések szállítását azokban a tartományokban, ahol fertőzésekről számoltak be. Emiatt a kereskedők áru nélkül, a vágóhidak munka nélkül maradtak, míg a hizlaldák nem tudnak mit kezdeni az eladatlan sertésekkel.

Juan Lubroth, a FAO vezető állatorvos szerint a kór a fertőzött sertéshúst tartalmazó termékek kereskedelmével terjedt, és nagy a valószínűsége, hogy más – a sertéshúst igen kedvelő – ázsiai országokban is megjelenik. A vírus ugyanis hónapokig életképes maradhat hústermékekben, az állati takarmányokban és fellelhető volt a moslékban is.

Egyes kínai körzetekben már komolyan drágul a sertéshús, és a Reuters szerint Kína rövidesen komoly behozatalra szorulhat.

Fotó: Pixabay.com

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel