Az éghajlatváltozás átalakítja a globális mezőgazdaságot

Számítógépes szimulációk a termesztési feltételek mélyreható változásait jósolják, amelyek a következő 10 évben befolyásolják a főbb növények termőképességét.

“Azt látjuk, hogy a változó éghajlati viszonyok miatt egyre több régióban változnak a terméshozamok. Az üvegházhatású gázok kibocsátása magasabb hőmérsékletet, csapadékviszony-változást és több szén-dioxidot eredményez a levegőben. Ez befolyásolja a termést” – magyarázta Jonas Jägermeyr klímatudós.

Az új éghajlati előrejelzések és a legkorszerűbb termésmodellek kombinálásával a kutatócsoport megalkotta a jövő terméshozam-előrejelzéseit. Eszerint a kukorica terméshozama csaknem negyedével csökkenhet az évszázad végére, míg a búza globálisan körülbelül 17%-kal nőhet.

Jelentős változások várhatóak már a közeljövőben a legfontosabb termesztő régiókban. A kukoricát a szélességi körök széles skáláján termesztik, beleértve a szubtrópusi és trópusi országokat is, ahol a magasabb hőmérséklet károsabb, mint a hűvösebb, magas szélességi körökben.

Észak- és Közép-Amerikában, Nyugat-Afrikában, Közép- és Kelet-Ázsiában a kukorica termése több mint 20 százalékkal csökkenhet a következő években.

A mérsékelt éghajlaton legjobban termő búza termelékenysége viszont növekedhet az éghajlatváltozás jelenlegi termőterületein, beleértve az Egyesült Államok északi és kanadai területeit, valamint Kínát. A globális északi búzanyereség ugyanakkor nem pótolja a déli kukoricaveszteséget.

“Az adatok egyértelműen mutatják, hogy a szegényebb országokban várható a legélesebb csökkenés a fő alapvető növényeik hozamaiban. Ez tovább súlyosbítja az élelmezésbiztonság és a jólét terén már meglévő különbségeket” – mondja Christoph Müller kutató. A mezőgazdasági termelési minták előre jelzett alapvető változása egyes régiókban az élelmezésbiztonság kockázatát jelentheti, míg másokban profitot termelhetnek.

Forrás: Potsdam Institute for Climate Impact Research