Az Egyesült Államokban csökken a vízfelhasználás

A mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-előállítás az Egyesült Államok vízfelhasználásának harmadát teszi ki. A fogyasztói vásárlási szokások például nagy hatással vannak arra, hogy mennyi vizet használnak fel a mezőgazdaságban.

A víz hozzájárul a növények növekedéséhez, de szükség van rá az állattenyésztésben is felhasználja a feldolgozóipar is. A vízigény változik az időjárási viszonyoktól függően, de befolyásolja a termelési technológia változása, az ellátási lánc, valamint a hazai és külföldi fogyasztói kereslet is.

Az Illinois-i Egyetem új tanulmánya az Egyesült Államok 1995 és 2010 közötti víz felhasználását vizsgálta a mezőgazdaságban és az élelmiszertermelésében.

Kimutatásaik szerint a vízfelhasználás csökkent, amely több tényezőre vezethető vissza.

A víz öntözésre történő felhasználása 8,3 százalékkal csökkent ebben az időszakban, mondta Sandy Dall’erba közgazdász, a tanulmány társszerzője. „Például a gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek vízfelhasználását leginkább az öntözőrendszer hatékonysága, az egy főre jutó hazai jövedelem és az élelmiszer-feldolgozóipar számára történő értékesítés vezérli. Ha az öntözés hatékonyabb, csökken a vízigény. Amikor a pénzügyi válság idején 2005 és 2010 között csökkent a gyümölcs és zöldség iránti kereslet, akkor a vízfelhasználás mértéke is csökkent. Az olajos magvak esetében pedig 98 %-kal nőtt a vízigény. Ennek oka főleg az, hogy a külföldi vállalatok, kiemelkedően Kínában, nagy mennyiségű olajos növényt vásároltak.

Az Egyesült Államokban vörös hús helyett a fehér hús felé tolódott a fogyasztói igény.

Az emberek kevesebb marhahúst és több csirkét fogyasztanak, amelyekhez 3,5-szer kevesebb vízre van szükség. A fogyasztói szokások hozzájárultak ahhoz, hogy az Egyesült Államok 14 %-kal csökkentse az állatállomány vízfelhasználását.

A vízgazdálkodási stratégiák magukban foglalhatják a gazdaság szintjén tett erőfeszítéseket, például az öntözőrendszer hatékonyságának növelését, új fajták és technológiák terjedését.

Joseph Fulgham képe a Pixabay -en.