Az Egyesült Királyságban is hódít a precíziós gazdálkodás

Egy – brit gazdák közreműködésével készített – felmérés szerint a szigetország farmereinek 40 százaléka napi szinten használja az internetet a földműveléssel kapcsolatosan.

Az Agridata csaknem ötszáz brit gazdálkodót kérdezett meg friss kutatása keretében, amelyből kiderült: a mezőgazdasági vállalkozók 80 százaléka rendelkezik internet kapcsolattal, 40 százalékuk pedig napi szinten használja a gazdálkodással kapcsolatos tevékenységekhez. A hagyományos információszerzés, például a piaci trendek vagy az időjárás előrejelzések követése mellett egyre népszerűbb a precíziós gazdálkodással kapcsolatos adatok begyűjtése is. Papír alapú nyilvántartásokat már csak a farmok egynegyedében vezetnek a szigetországban, 28 százalék számítógépen vezeti a termesztéssel kapcsolatos táblázatokat, a megkérdezett gazdálkodók csaknem fele pedig agronómiai szakszoftverekkel váltotta ki a hagyományos dokumentálási módszereket.

A felmérés adatai szerint ötből egy gazdálkodó használ GPS adatokat mezőgazdasági gépeinek irányításához, sokan teljes egészében a műholdakra bízva a gépek irányítását, amelyek így vezető nélkül dolgoznak a földeken. Az állattenyésztők körében lassabban hódít a modern technológia: a megkérdezettek mindössze 17 százaléka követi az előállított hús mennyiségét az internet segítségével és csak 16 százalék alkalmaz automatikus etető, illetve fejőrendszereket.