Az elefántfejű istenségtől várják az esőt Indiában

India, a szójabab hagyományos exportőre, most a termény importjára kényszerül az egymást követő két igen gyenge csapadékmennyiséget és eloszlást hozó monszunidőszak miatt. Egy időjós magáncég szerint viszont az idei nyáron a monszun már a szokásos esőzéssel látogat a kiszáradt országba.

Reggelenként füstölőt gyújtanak India-szerte Ganésa szobra előtt, hogy igaza legyen annak a privát meteorológiai cégnek, amely szerint idén már a szokásos csapadékot hozza június és szeptember közötti monszun. Ganésa pedig úgy jön a képbe, hogy a vállalkozások isteneként ő az, aki a hinduk szerint elhárít minden akadályt egy induló üzlet, utazás, próbálkozás elől, mivel a Kezdetek és az Akadályok Urának tartják.

Addig azonban még rengeteg nehézséggel kell megküzdenie a szubkontinens mezőgazdaságának. Így például tízezer tonna, 48 százalékos proteintartalmú ukrán szójadarát vásároltak dél-indiai csirkefarmok, hogy a következő két hónapot kihúzzák az állomány elhullása nélkül.

Amint az indiai Economic Times írja, a 15 százalékos vám ellenére olcsóbb a külföldi szója, mint a csupán 7 százalékos adóval sújtott hazai termés, mivel abból az elmúlt két év történelmi szárazsága miatt nagyon kevés van a piacon. Így az árak is alaposan felugrottak. Egy hónap alatt, április elsejére, 32 ezerről 37 ezer rúpiára, vagyis 424 euróról 490-re emelkedett egy tonna szója termelői ára, ám a végösszeg a szállítási költségekkel együtt elérheti a 41 ezer rúpiát is, míg az import csak 38 ezerbe kerül – a vámmal együtt.