Az élelmiszernyomtatás nem áprilisi tréfa

A 3D nyomtatás számos lehetőséget tartogat a mezőgazdaság számára, akár alkatrészek gyors nyomtatására is alkalmazhatjuk a jövőben, ám az élelmiszerről alkotott képünket is teljesen átalakíthatják. Nyomtattak már egészséges nassolnivalókat, pizzát, tésztát, csokoládét. Nézzünk pár példát, hogyan hasznosítják étel előállításra a 3D nyomtatást.

Egy holland élelmiszermérnök a 3D nyomtatót egy tápanyagban gazdag golyó előállítására alkalmazza. A(z Edible Growth) projekt során különböző magvakat, spórákat, élesztőgombákat helyeznek el egy ehető golyóba, melyből pár nap alatt kinőnek a zöld hajtások és gombák.
[vimeo 120164406 w=500 h=281]

3D-printing with living organisms “could transform the food industry” from Dezeen on Vimeo.

Németországban idősotthonok számára nyomtatnak mutatós, finom és tápanyagban gazdag élelmiszerkészítményeket. Az igény egyértelmű: mivel számos idős már nem tud jól rágni, étvágytalan, ezért jó kinézetű, puha ételekre van szükségük. Ám emellett vitaminokat, elegendő fehérjét és energiát is tartalmaznia kell az ételnek. Így olyan zöldségkinézetű (például répa) készítményeket állítanak elő 3D nyomtatóval, melyek mindezen követelményeknek megfelelnek.

Végül, ha eddig komolytalannak vették volna a kedves Olvasók cikkemet, most érdemes lesz figyelni, ugyanis a NASA is nyomtatott már pizzát! Az alapanyagokat kapszulákba csoportosítják, így gépük egyedi összetételű pizzákat képes előállítani, melyek 70 másodperc alatt meg is sülnek. A pizza mellett olyan hasznos tápanyagokat tartalmazó élelmiszerek nyomtatására szeretnénk kutatásukat felhasználni, mely által a világűrben is elegendő ételhez juthatnak asztronautáik.

Legfőbb előnye a nyomtatott élelmiszereknek a fenntarthatóság: csökkenthető lesz az élelmiszerek szállítása során termelt szén-dioxid, a felhasznált földterület és mezőgazdasági kemikália, ráadásul akár az űrben, akár a városokban tápanyagban gazdag élelmiszerhez juthatunk.