Az elhízás ellen szállt harcba a mexikói kormány

Új törvényeket kezdeményezett a mexikói kormány a népesség jelentős mértékű elhízása miatt.  

A mexikói kormány a lakosság szélesebb körű tájékoztatását és az egészségesebb étkezési szokásainak előremozdítását célzó törvények elfogadásával akarja kezelni az országban tapasztalható súlyos elhízási problémát. Álláspontjuk szerint a feldolgozott ételeket gyártó vállalatoknak nagy felelősségük van ebben.

Az egyik jogszabály arra kötelezi a gyártókat, hogy fekete nyolcszögletű matricákat helyezzenek a címke elejére, ha a termékük meghalad bizonyos értékeket. Ezek a matricák jelzik például, hogy a készítmény túl sok kalóriát, sót, zsírt, cukrot, stb. tartalmaz.

Ha a termék koffeint vagy édesítőszereket tartalmaz, akkor pedig olyan matricát kell elhelyezniük, amelyen feltüntetik, hogy nem ajánlott gyermekek számára.

A szektor főszereplői részéről sok kritikát kapott terv december 1-től már szankcionálná ennek elmulasztását.

Míg egyes államok még elemzik a helyzetet, mások már cselekedtek. Augusztus első hetében Oaxaca állam betiltotta az egészségtelen ételek és üdítőitalok kiskorúak számára történő eladását, terjesztését, promócióját. A kezdeményezést elindító Magaly López Domínguez képviselő a fiúk, lányok és serdülők jogairól szóló törvény kiegészítésével akarja megvédeni a fiatalokat a cukorbetegségtől, az elhízástól és a magas vérnyomástól.

Az elmúlt három évben Oaxaca állt a gyermekkori elhízás élén. A koronavírus járvány a cukorbeteg és / vagy elhízott fiatalok számára is súlyos fenyegetést jelent, ezért törvénymódosítás jelentős támogatást kapott. Tabasco állam pedig már nem lesznek árusító automaták az iskolákban, az állami és magánkórházakban és az egészségügyi központokban.

Larry White képe a Pixabay -en.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel
Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub