Az észak-amerikai durumbúza nélkül nincs elég spagetti

Olaszország, a világ legnagyobb tésztafogyasztója nem mondhat le az észak-amerikai durumbúzáról, mivel ebből a kisebb vetésterület miatt idén kevesebb termett az Európai Unióban. Az Európai Bizottság adatai szerint a júliusban kezdődő szezonban a búzafajta termelése 10 százalékkal 7,78 millió tonnára esett vissza, ami élénkítette az észak-amerikai készletek iránti keresletet.

Az Olaszországba irányuló kanadai durum-kivitel a szeptember 30-án zárult két hónapos időszak alatt majdnem megháromszorozódott az egy évvel korábbihoz képest, és elérte a 156 500 tonnát. Az import második fordulója szokás szerint áprilisban várható. Az Egyesült Államokból pedig az év első kilenc hónapjában összesen 210 ezer tonnát vásároltak az olasz kereskedők.

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy a kanadai és az amerikai termelés is visszaesett a sok eső, valamint a durumbúza vetésterületének csökkentése miatt, a durum árai viszonylag alacsonyak maradtak, ami hozzájárult az olasz kereslet élénküléséhez – mondta Erica Olson, az Észak-Dakota Búza Bizottság piaci fejlesztési és kutatási igazgatója.

Ezt megerősítette Niccolo d’Andria, az olasz gabonaszövetség, a római székhelyű Associazione Nazionale Cerealisti, vagyis az Anacer alelnöke, mondván, hogy az észak-amerikai durumbúza kiváló minőségéhez történelmileg alacsony ár társult.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub