Az EU 16 év alatt megduplázta mezőgazdasági kereskedelmét a világpiacon

Az új EuroStat-jelentés szerint 2002 óta az Európai Unió világpiaci mezőgazdasági termék kereskedelmének (import + export) értéke 2018-ban 275 milliárd euró volt, ami a teljes EU-n kívüli nemzetközi kereskedelem 7,0 százalékának felel meg.

A kereskedelmi érték több mint megkétszereződött, ami 5,0 százalékos átlagos éves növekedésnek felel meg, ugyanakkor az exportbevétel gyorsabban (5,8 százalékkal) nőtt, mint az import értéke, ami 4,3 százalékkal emelkedett.

Az elmúlt évben a teljes termékexport 16 százaléka irányult az Egyesült Államokba, majd Kína (8 százalék), Svájc (6 százalék), következett az 5-5 százalékos Japán és Oroszország, valamint a 4 százaléknyit vásárolt Norvégia előtt.

Eközben az USA és Brazília volt az Unió fő beszállítója, mindkettő 9-9 százalékát adta az EU teljes mezőgazdasági importjának. A 28 tagállam állati termékexportjának fő célpontja Kína volt 15 százalékos részesedéssel, az Egyesült Államok (10 százalék) és Japán (8 százalék) előtt.

Érdekes, hogy az Unió legfőbb állati termék szállítója Norvégia volt: tavaly a teljes importmennyiség 24 százaléka származott a skandináv országból. Igaz, a norvég szállítmányok 6,4 milliárd euró értékű 99 százalékát a halászat adta. Ugyanakkor az uniós állatitermék import 9 százalékát kitevő, és 2,4 milliárd euró értékű kínai szállítások kétharmada is a vizekből származott.