Az EU gabonatermése megsínylette a nyarat

Az első hivatalos becslések szerint jelentősen csökkent az Európai Unióban a gabonatermés, annak ellenére, hogy összességében a gabonafélék vetésterülete mindössze 0,6 százalékkal marad el a tavalyitól.

Az EU-adatok szerint a 2018-as teljes gabonatermelés várhatóan 284,3 millió tonna, ami a tavalyi évhez képest 5 százalékos, az elmúlt öt év átlagához viszonyítva pedig 8 százalékos csökkenést jelent.

A búza szenvedte el a legtöbbet a száraz nyár miatt, ami 2017-hez képest 9 százalékos terméscsökkenéshez vezetett: az előrejelzések szerint a búzatermés idén 129 millió tonna körül alakul.

A Nemzetközi Gabonatanács szerint a globális gabonatermelés a 2018/2019-es szezonban várhatóan enyhén, 1,4 százalékkal 2,072 milliárd tonnára csökken a legfontosabb termőterületek kedvezőtlen időjárási viszonyai miatt. Ez elsősorban a búzatermést érintette, különösen az EU-ban: a folyamatos magas hőmérséklet elsősorban Németországban, Lengyelországban, Skandináviában, valamint a balti államokban okozott gondot, de számos hőhullám érintette az EU nyugati részét, köztük Belgiumot, Hollandiát, az Egyesült Királyságot és Írországot.

Az Egyesült Királyságban például árpából 6,6 millió tonna termett, 5,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly, búzából pedig 14,1 millió tonnát takaríthattak be, ami 7,9 százalékkal marad el a tavalyitól. Mindkét adat az ötéves átlag alatt van, ami az árpa esetében 7 millió, a búzát illetően pedig 14,8 millió tonna. A farmerszövetség, a National Farm Union felmérése szerint a búza hektáronkénti hozama az ötéves, 8,2 tonnás átlagról 7,7 tonnára esett. Ugyanakkor repcéből 2,1 millió tonna termett Nagy Britanniában, 5,3 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel