Az EU korlátozza a kanadai cseresznye importját

Az Európai Unió szeptember 1-jétől megszünteti a cseresznye és más friss gyümölcs behozatalát Kanadából, mivel bevezeti az új élelmiszerbiztonsági importkövetelményeket – tájékoztatta a farmereket a kanadai kormány közleménye.

A Kanadai Élelmiszer-ellenőrző Ügynökség (Canadian Food Inspection Agency, CFIA) a Reuters hírügynökség által megtekintett értesítésben megállapította, hogy a korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.

Az Európai Unió új szabályai nem vonatkoznak a fagyasztott és szárított gyümölcsökre, és amint a CFIA a hírügynökséget tájékoztatta, azokat a szállítmányokat sem érinti, amelyek dokumentumait szeptember elseje előtt állították ki. Így tehát az augusztusi cseresznye-szüretből származó szállítmányok még átkelhetnek az óceánon, de az új szabályozás súlyos következménnyel járhat a jövő évi termésre nézve – jelentette ki a kanadai Cseresznyeszövetség. Az Európai Unió az elmúlt évben 2,1 millió euró értékű cseresznyét importált Kanadából.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub