AZ EU lehet a haszonélvezője a kínai-amerikai vámháborúnak

Márciusban Donald Trump bejelentette, hogy keményen megvámolja az acél és alumínium importot. Erre Kína azt felelte, hogy 25 százalékos kiegészítő behozatali vámot fog bevezetni az Egyesült Államokból származó sertéshústermékre. Végül több mint kétszáz terméket tartalmaz a kínai lista – köztük van a szója, a gyapot, a kukorica, amit egyébként Trump legszilárdabb szavazói, a déli farmerek termelnek.

A kínai vámhatóság adatai szerint tavaly 1,2 millió tonna sertéshúst importált az ország, aminek 65 százaléka az Európai Unióból érkezett, az USA pedig csak 14 százaléknyit küldött. Az Egyesült Államok számára Kína az ötödik legfontosabb vásárló, amely az amerikai sertéshúsexport 7,5 százalékát vásárolta meg az elmúlt évben.

Az USA mezőgazdasági minisztériumának adatai szerint Kína tavaly 53,5 millió tonna sertéshúst termelt, viszont 55 milliót fogyasztott. Ez pedig azt mutatja, hogy ha visszaszorul az amerikai export, az Európai Unió sertéságazata lehet a kedvezményezettje a két ország ellentétének.

„Az élesedő viták bizonytalan helyzetbe hozták a földművelőket és az állattenyésztőket” – nyilatkozta a georgiai farmer, Zippy Duvall, aki egyben az American Farm Bureau Federation elnöke. Mint mondta: „Számlákat kell fizetnünk és adósságokat törlesztenünk. Még egy kis piac elvesztését sem engedhetjük meg magunknak, nemhogy akkorát, mint Kína”.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel