Az EU nem kér a szennyezett ghánai zöldségből

Az Európai Unió szeptemberben több zöldségféle és gyümölcs importját tiltotta meg Ghánából. Az afrikai ország gyümölcs- és zöldségexportja és unióba az elmúlt években már így is jelentősen csökkent, mégpedig a minőségi kifogások miatt és ezt megérezték a termelők is.

A múlt hónapban elrendelt korlátozást egészségügyi aggodalmak alapján vezették be, miután bakteriális szennyeződéseket és növényvédő szerek maradványait találták az áruban. A zöldségtermesztésben valamint a betakarítás, a kezelési és tárolás során használt helytelen eljárások vezettek oda, hogy a szállítmányok elbuktak a minőségvizsgálaton – írta a Business Ghána, rámutatva: mindez azt eredményezte, hogy amíg az 1990-es években naponta 30-40 tonna zöldséget küldtek Európába, addig most októberben már csupán 4-5 tonnát.

Ghána Az ország fő export zöldségféléi között találjuk a chili paprikát, az okrát (Hibiscus esculentus), a keserű dinnyét (Momordica charantia) valamint a padlizsánt. Nagy Britanniába például a legnagyobb mennyiségben hagyományosan a chili paprikát exportálták, évente 1,5 – 3 ezer tonnát. Az Európai Unióban irányuló zöldségexport értéke 2008 előtt elérte az évi 7 millió dollárt, ám tavaly már csak a felét tette ki. Az afrikai gazdasági lap megállapítja, hogy ennek fő oka az, hogy exportőrök jelentős része nem tud megfelelni a szigorú növényvédelmi előírásoknak. Az európai kivitel zuhanása ugyan nem okozott súlyos devizahiányt, ám a farmerek és a napszámosok számára komoly érvégést jelent az importkorlátozás.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fotó: Wikipedia.com