Az EU tartja el a brit farmereket

Az már hosszú ideje megszokott, hogy a brit farmerek csepülik az európai unió bürokratikus agrárpolitikáját. De az a lehetőség, hogy az Egyesült Királyság esetleg elhagyja az uniót –  a vaskos támogatások és a bőséges kelet-európai szezonális munkaerő forrását – sok gazdálkodó álmait teszi tönkre.

Ez több okból is félelmetes lehetőség  – mondja a farmerszövetség, a National Farmers’ Union (NFU) vezetője, a 600 hektáron főként epret és barackot termesztő David Long. Noha a legmodernebb technológiát használja a termelés növelése érdekében, de a gyümölcsszedést és -csomagolást nem lehet robotizálni és csak Kelet-Európában találja meg a szükséges munkaerőt. A szamóca érése idején 65, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett idénymunkást alkalmazott, mert mint a Guardian című lapnak elmondta, nem könnyű brit munkást találni erre a célra, míg a kelet-európaiak ragyogó munkások, akik a főidényben heti 500 fontért szedik az epret.

Ha kilépünk az EU-ból nehéz lesz őket pótolni – mondja Long aki ugyanakkor jelentős uniós agrártámogatástól is elesne. A Guardian szerint két éve az Egyesült Királyság teljes mezőgazdasági bevételének 68 százalékát tette ki a brüsszeli támogatás.

Az EU közös agrárpolitikai támogatása nélkül a brit farmerek tönkre mennek – jósolja David Long, akinek földje egyébként Kentben van, ahol igen erős a finoman szólva is euroszkeptikus Ukip párt. A nagyrészt a konzervatívokat támogató angol mezőgazdaság azonban távol áll a formális euroszkepticizmustól, hiszen az unión kívül nem csak a támogatásokat, hanem a közeli exportpiacokat is elvesztenék.

Az NFU úgy véli, ha Nagy Britannia kilépne az EU-ból, olyan szabályokat kellene követniük, amelyekbe nincs beleszólásuk és jelentős lenne annak kockázata, hogy olyan európai gazdák ellen kelljen versenyezniük, akik továbbra is támogatást kapnak.