Az európai aszály miatt drágulhat a cukor?

A július alaposan kiszúrt az európai zöldségfarmerekkel; a borsó, a bab, a hagyma, a cukkini és a spenót terméscsökkenése a leginkább drámai, és művelőik az elmúlt negyven év legrosszabb eredményére számítanak – idézi a gyümölcs- és zöldségfeldolgozók európai szövetségének (European Association of Fruit and Vegetable Processors, PROFEL) prognózisát a Warsaw Business Journal. 

Az idei az egymást követő harmadik év, hogy az ágazat komoly nehézségekkel szembesül az időjárás miatt. Ha pedig tovább kitart az aszály, aggódhatunk a kelkáposzta, a vörös és a fehér káposzta, valamint a kelbimbó és a póréhagyma miatt.

Aztán itt van a cukorrépa. A Reuters tudósítása szerint az Európai Bizottság már korábban is jelezte, hogy csökkenhet a cukorgyártás volumene, miután a nagy eső késleltette a tavaszi /ültetést/vetést, és a legnagyobb termelők – Franciaország, Németország, Lengyelország és Nagy-Britannia – földjét a forróság szikkasztotta. A francia hektáronkénti / hozam/ cukorhozam prognózisát ezért 0,3 tonnával 13,6 tonnára csökkentették, ami jelentősen kevesebb a tavalyi 16 tonnánál, miközben idén is 484 ezer hektáron /ültettek/vetettek cukorrépát.

A cukorrépa termelők francia szövetsége, a CGB szerint az EU idei cukortermelése 1,5-2 millió tonnával elmarad idén az elmúlt év több mint 21 millió tonnájától.

Fotó: Pixabay.com