Az európai bozóttüzek éve volt 2017  

Tavaly regisztrálták a legtöbb erdő- és bozóttüzet Európában, és csak Portugáliában, Olaszországban és Spanyolországban több mint 800 000 hektárnyi föld égett le.

Ahogy Európában is egyre többen költöznek a városokba, az elhagyott mezőgazdasági területeken is egyre több elszáradt gizgaz marad, ami potenciális veszélyt rejt, hiszen bármikor elszabadulhatnak a vadtüzek – írta a Phys.org portál az EU Joint Research Centre (JRC) tanulmánya alapján.

Az utóbbi megállapítja, hogy bolygónk egyre melegebbé válik, így Európa földje szárazabbá, tehát a tüzek gyakorisága és intenzitása növekedni fog. És nem csak a Földközi-tenger legforróbb országaiban. Még a viszonylag biztonságos alpesi hegyvidéki régiókban is gyorsan növekszik a tűzveszély, ha nem tesznek lépéseket az éghajlatváltozás korlátozása és a tűzveszély okozta főbb okok csökkentésére és elterjedésére.

Ezt a halkan megfogalmazott figyelmeztetést fordítsuk le érthetőbb gondolatokra. A mellékelt térképen a sötétlila szín azt a régiót jelöli, ahol a legkisebb a bozóttüzek esélye. Ilyen szempontból a legbiztonságosabb hely az Alpok, Izland, Norvégia és Wales dél-nyugati része, valamint a skót felföld.

Ahogy egyre nagyobb területet foglal el a sötétülő okkersárga az Ibériai félszigeten, Szicíliában és Görög- valamint Törökországban, úgy nő a vadtüzek esélye. Figyeljük meg: még az Alpokban is csökken a védett terület.

A középső térkép azt az állapotot mutatja, amikor a Föld átlaghőmérséklete az iparosodás előtti szinthez képest 2 fokkal magasabbra emelkedik. Azt még nem tudjuk, ez mikor következik be, de a 2070 és 2100 közötti időszakra prognosztizált térképre rossz ránézni.

Fotó: Pixabay.com

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel