Az európai málna fele Lengyelországban termett

Lengyelország Európa málna piacvezetője 51 százalékos piaci részesedéssel. A második Spanyolország (22%), a harmadik Portugália (12%) ezen a területen.

Az eper és a ribizli után a málna a harmadik legnagyobb bogyósgyümölcs Lengyelországban. A málna részesedése e fajták tekintetében meghaladja a 25 százalékot. Az elmúlt években a málna termőterülete csak kismértékben változott, 28-30 ezer hektár között mozgott.

2020-ban a málna betakarítása Lengyelországban elérte a 116 ezer tonnát.

A málnaültetvények többsége a Lubelskie Vajdaságban található. Az elmúlt években a terület termése a hazai termelésnek mintegy 85%-át tette ki. A málnatermés jelentős részét exportálják. Tavaly a friss málna exportja a termés mintegy 23%-át, a fagyasztott málnaexport a termés mintegy 73%-át tette ki. Utóbbi mennyisége elérte a 64 ezer tonnát.

A lengyelországi fagyasztott málna legnagyobb vásárlója Németország volt, ahová 21 ezer tonnát, azaz az exportmennyiség 36%-át értékesítették. A fagyasztott málnából nagy mennyiségben Belgiumba, kisebb mennyiségben az Egyesült Királyságba, Hollandiába, Franciaországba, Fehéroroszországba és Svédországba szállítottak.

2020-ban mintegy 19 ezer tonna friss málnát exportáltak. A fő exportország itt is Németország volt, ahová a teljes málnaexport mintegy 63%-át vitték.

Az Európai Unióban Lengyelország a málna piacvezetője a termelés 51%-os részesedésével.