Az Európai Uniótól kér aszálysegélyt Olaszország

Az olasz mezőgazdasági területek majdnem kétharmadát egy hosszan tartó aszály sújtja, amely miatt az ágazatot már eddig is mintegy 2 milliárd eurós kár érte –jelentette az olasz farmerszövetség, a Coldiretti és arra figyelmeztetett, hogy a földek 60 százaléka gyakorlatilag kiszáradt, mert a hőséghez csapadékhiány társult.

A BBC beszámolója szerint leginkább az olajbogyó, a paradicsom és a borszőlőtermesztést érintette hátrányosan a szárazság.

Korábban két északi tartományban jelentették be a vészhelyzetet, míg Róma napi nyolc órás vízkorlátozással néz szembe, miután leállították a közeli tó vizének szivattyúzását. Emiatt még Vatikán híres szökőkútja is száraz maradt.

A földművelésügyi minisztérium július végén bejelentette, hogy mintegy 700 millió eurónyi sürgősségi pénzforrást nyit meg az ország öntözési rendszerei hatékonyságának növelése érdekében.

Maurizio Martina mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a szenátus aktiválta a Nemzeti Szolidaritási Alapot a termelők támogatására, hozzátéve, hogy további pénzügyi támogatást kért az Európai Uniótól. „Ez középtávon szükséges intézkedés” – mondta, hozzátéve, hogy az éghajlatváltozás hatásai egyre inkább nyilvánvalóvá váltak az olasz mezőgazdaságban.